Увага! Особам молодше 18 років – відвідування сайту заборонено!
Пошук товару:
Замовлення по телефону:
(050) 331 75 89

Служба підтримки:
+380503317589

Ми у соцмережах:


Фетиши и фетишизм

Назад до списку статей у категорії 'BDSM та Фетишизм'

Фетиши и фетишизм

Фетиши и фетишизм
Фетиш (від франц. fetiche - амулет, чаклунство) - по-перше, предмет, наділений надприродною силою; по-друге, об'єкт сліпого поклоніння.

З фетишизмом, прихованим сексуальним порушенням, можна зіткнутися несподіваним чином. Наприклад, якщо у вас крадуть бюстгальтери з мотузки або відрізали пасмо волосся у переповненому метро.

Кумир у кожного свій

Невже вкрадений бюстгальтер цікавіший за живу жінку? Для деяких – так. Адже за фетишизму сексуальне збудження виникає як реакція на неживі предмети, які символізують статевого партнера. Ці предмети зазвичай присутні під час мастурбації, а також під час традиційних статевих актів для посилення сексуальних відчуттів. Як правило, такі відхилення зустрічаються у чоловіків і вкрай рідко – у жінок. Тому в довгому переліку фетишів частіше фігурують деталі жіночого туалету: бюстгальтери, трусики, колготки, трико, комбінації, туфлі, а також шкіра, замша, хутро, шовк і т.п.

Серед фахівців є й більш розширювальне тлумачення, коли до фетишизму відносять інші сексуальні аномалії. Наприклад, при педофілії (статевий потяг до дітей) фетишем вважається дитина. При некрофілії (сексуальне прагнення трупів) - мертве тіло. Деяких, хто фетишизує частини тіла, можуть приваблювати ампутанти – жінки з ампутованими кінцівками. Гомосексуалістів психоаналітики теж включають до цього розряду; при статевому потягу до осіб своєї статі фетишем стає сама стать.

Задатки та комплекси

Наскільки часто це трапляється і в чому причини такої поведінки? У нас дослідження не проводяться, тож реальної статистики немає. Справжні фетишисти хворими на себе не вважають і до лікарів йдуть неохоче. Нормальне статеве життя їм не потрібне. Вони мастурбують з якоюсь річчю, включаючи уяву - і цілком задоволені цим. Зазвичай медики стикаються із цією проблемою непрямими шляхами – частіше через кримінальний розшук. Наприклад, при порушенні справи про крадіжки звертають увагу на незрозумілу пристрасть обвинуваченого до розкрадання предметів певного типу - припустимо, жіночої білизни або взуття. Як версію висувають сексуальний мотив. Зрозуміло, діагноз встановлюється у процесі судово-сексологічної експертизи.

Є чимало теорій походження фетишизму, але й донині вчені не дійшли однозначного висновку. Визначились два напрямки. В основі першого лежать біологічні передумови. Вважають, що в організмі спочатку є всі задатки, а з них під впливом життєвих факторів у дитинстві та юності можуть розвинутись як нормальні, так і патологічні варіанти сексуальності. Вчені другого напряму дотримуються думки, що людина всьому навчається. А фоном служать різні враження, фіксації, комплекси. Наприклад, страх перед інтимною близькістю до жінки.

Фрейдисти зокрема обґрунтовують це асоціаціями будь-якої жінки з матір'ю. Але секс із матір'ю – це табу, що переноситься і на стосунки з партнеркою. У результаті нормальна сексуальність блокується, а партнерка замінюється символом. Інше питання: чому серед фетишистів більшість чоловіків? Швидше за все, головна причина – у біологічних особливостях статі. Відомий сексопатолог А. М. Свядощ підкреслював, що чоловіки набагато сильніше, на відміну прекрасної статі, реагують на еротичні зорові подразники. Звідси і вираз: "Люблять очима". Але це лише вершина "айсберга".

Трусики замість кохання?

Чи небезпечні фетишисти суспільству? Люди з цією патологією не вважаються небезпечними для оточуючих: вони вважають за краще "займатися коханням" без свідків. Але часом, здобуваючи бажаний фетиш, вони здатні викликати у когось легкий шок чи неприємні переживання. Зазвичай фетишисти купують, рідше крадуть, предмети та речі, які притягують їхню уяву. Але трапляються й неординарні випадки. Нещодавно мені довелося брати участь у своєрідній експертизі. 30-річний чоловік, користуючись тіснотою у транспорті, систематично обрізав волосся у жінок. Найбільше його приваблювали довгі та розкішні коси чи локони. Крім фетишизму, він страждав і на садистські нахили. Породуючи жінок, обвинувачений тріумфував, що тепер їм доведеться обстригти все волосся.

Це не ненависть, а своєрідний вияв кохання. Так, спотворене, патологічне... Але в природі людини багато подібних безглуздостей.

В іншому випадку фетишист, погрожуючи ножем, наказав жінці зняти трусики та віддати йому. На смерть перелякана жертва чекала найгіршого. Проте "ґвалтівник" сховав трусики і спокійнісінько пішов.
Колекції фетишистів

У "Гранатовому браслеті" Купріна герой перед самогубством спалює колекцію речей коханої, але недоступної для нього жінки: вкрадену хустку, програму виставки, записку... - все, що стосувалися її руки.

Це фетишизм?

Здорові елементи фетишизму властиві всім людям. Якщо закохана дівчина засушила подаровані квіти – це не збочення, як і зберігання локонів у медальйонах за старих часів. Фетишистів мало цікавлять предмети, які належать близьким родичам чи людям, із якими вони живуть статевим життям. Вони вважають за краще запозичувати їх у незнайомих. Іноді їх залучають нові речі у магазині, які хтось щойно приміряв.

Нерідко вони створюють великі колекції своїх фетишів. У пацієнта, який "працював" перукарем у транспорті, вдома знайшли туго набитий "дипломат" з різним жіночим волоссям. В іншого петербуржця виявили кілька десятків пар жіночого взуття. Масштаби колекції заокеанського фетишиста виявилися значно більшими. Американець, для якого фетишем були жіночі туфлі на високих підборах, ховав від дружини на горищі більше тисячі пар, причому він завів на них навіть спеціальний каталог.

Форми та норми

Сьогодні створено цілу індустрію еротичної жіночої білизни. Можливо, хтось має на нього дуже великий апетит?

Навряд чи попит "здуває" фетишисти, хоча багато хто з них і віддають перевагу вишуканим деталям жіночого туалету, вдихаючи їх аромат, обмацуючи і прикладаючи до своїх геніталій. При "м'яких" формах фетишизму (коли не виключається статеве життя) для деяких важливо, щоб фетиш використовувався особливим чином: наприклад, щоб на партнерці були пурпурові підв'язки та чорні туфлі на "шпильках". Це необхідний компонент еротичного збудження.

Між "м'якими" формами хвороби та нормою дуже тендітна грань. Але цілком природно, що багатьом чоловікам подобаються привабливі жінки у спокусливій білизні. Адже це свого роду прикраса сексу – з елементами фетишизму у межах норми. Однак не можна вважати фетишистом чоловіка лише на тій підставі, що його хвилює контраст білої шкіри із чорними мереживами. Адже не це для нього головне! Гірше, якщо індивідуальна перевага переходить у надто виражену залежність.

Сімейний талісман

Отже, усі ми в чомусь фетишисти. Ми сприймаємо партнера через символічні образи, деталі. Щоправда, у кожного свої уподобання: волосся, очі, тембр голосу, фігура, хода, запах шкіри, предмети туалету, одяг, нам властиво ототожнювати кохану людину з піднесеними квітами, з мелодією, подією, подарунками... недарма ж дарують на "довгу" пам'ять".

За коханого варто поборотися! Нерідко звертаються пацієнти зі скаргами зниження потенції: дружина, мовляв, більше збуджує. При опитуванні з'ясовується, що на життєвому шляху дружина втратила ті принади, які символізували в очах чоловіка її сексуальну привабливість. Відомо, що багато чоловіків надають великого значення формі грудей, ніг, стегон. Після пологів і годування дитини груди зазвичай обвисають, повніють стегна і ноги, що колись захоплювали нареченого своєю стрункістю. Звичайно, є спеціальні вправи для зміцнення м'язів, всемогутня косметична хірургія та ін. Груди можна підкреслити гарним еротичним бюстгальтером, а ноги та стегна – ажурними панчохами. Кожна пара має свій сімейний талісман. І кидатися їм не варто!
Фетиш може повністю замінити природну потребу людини у спілкуванні з іншою особистістю. Фетишем вважається конкретний предмет, позбавлений будь-якого духовного змісту, причому сам девіант наповнює цей предмет найвитонченішими сексуальними фантазіями, немислимими можливостями та екзотичними властивостями.

Часто це робиться без урахування реальної обстановки (як матеріальної, так і політичної), а найголовніше, без урахування почуттів партнерки.

Фетишист, який вкрав трусики коханої дівчини, здатний отримувати з їх допомогою широку гаму відчуттів, він може налаштуватися на ніжну інтимну хвилю, сколихнути свою уяву, уявити, як він ці самі трусики знімає з обожнюваної феміни і м'яко запускає свого пітончика в бажану.

Варіанти фетишизму надзвичайно різноманітні, причому кожен девіант має свої переваги.

Зустрічається фетишизм частин тіла (ніс, вуха, груди, стегна, сідниці, щиколотки), фетишизм шрамів, коли девіант ловить кайф від слідів травм, порізів чи операцій на тілі обожнюваної жінки.

Фетишизм одягу включає практично весь гардероб (від колготок до капелюшка, від рукавичок до шубки).

У жінок фетишизм найчастіше проявляється як тяжіння до різного роду чоловічих татуювань, незвичайної форми родимок, пірсингу, бороді, вусів, волосяного покриву, лобкових заростей, форменого одягу (перегонів, лампас, шпор). Особливу пристрасть представниці прекрасної статі виявляють до предметів гардеробу своїх кумирів. Носова хусточка артиста, його трусики-стрінги, шкіряна жилетка, шкарпетки та рукавички здатні завести даму і привести її до солодкого океану оргазму.
Дивно це? Справді дивно. А може, нормально? Звісно нормально! Недарма психологи стверджують, що кожен має нехай маленький, але сексуальний фетиш. Якась примочка, фенечка, талісманчик. Завдання освіченої, інтелігентної, приємної у всіх відношеннях людини використовувати ці самі фетиші для повного задоволення і урізноманітнити з їх допомогою своєрідне одноманітне сексуальне життя. Взяти, наприклад, еротичну спідню білизну. Спрацьоване з тонких мережив, повітряного шовку, найтоншої оксамитової шкіри або ніжного еротичного латексу, воно підкреслює всі опуклості та плавні обводи жіночої фігури. Сексологи кажуть – латекс підвищує температуру тіла, що призводить до високої збудливості.
А які сильні відчуття викликають сильні еротичні запахи, які походять від партнера! Вони розбурхують, хвилюють, збуджують! А скільки несподіваних емоцій може принести пікантний еротичний сувенірчик: стрибаючий іграшковий член або трояндочка, що розкривається!
Тож не треба боятися фетишів. У наших силах перетворити іноземне слово на щось близьке, рідне, і з його допомогою полетіти в нірвану блаженства!



Назад до списку статей у категорії 'BDSM та Фетишизм'
Замовлення по телефону
КОШИК
Ваш кошик порожній
Користувачам
Вхід для постійних клієнтів

 Забули пароль? | Реєстрація
Енциклопедія Сексу

Головна Про секс-шоп Оплата і доставка Конфіденційність Відгуки Контакти